czfwhwnxaaaddcc

Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları 7 Aralık 2016 (dün) tarihinde Irak’ın Anbar vilayetine bağlı Kaim ilçesinde yeni ve büyük bir katliam gerçekleştirdi.

Doğrudan sivillerin hedef alındığı hava saldırısı sonrası DAEŞ kaynaklarının yaptığı ilk açıklama:

ekran-resmi-2016-12-08-14-35-49

Yapılan açıklamada Irak uçaklarının Kaim ilçesine yönelik 6 hava saldırısı düzenlediğini, saldırıda 60’tan fazla kişinin öldüğünü, 100 civarında da yaralı olduğunu açıkladı.

DAEŞ kaynaklarının yaptığı açıklamanın ardından ajanslar da bu haberi doğruladılar. İlk gelen açıklamalarda tıbbi kaynaklar ölü sayısının 66 olduğunu ve yüzlerce yaralı olduğu bilgisini verdi. Ancak, saldırı sonrasındaki her dakika ölü sayısının arttığı gözlemlendi. Bunun sebebi, yaralıların birçoğunun durumunun ağır olması ve enkazların kaldırılmasıydı.

Anbar Vilayet Meclisi’nin açıklamasına göre saldırıda 130 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin arasında 30’dan fazla çocuk, kadın ve yaşlı insanlar bulunuyor. Yine Irak’taki kaynaklar, saldırının gerçekleştiği bölgenin sivil yerleşim yerleri olduğunu, DAEŞ ile bir ilgisi olmadığı yönünde bilgiler verdiler.

DAEŞ’in saldırı ile ilgili servis ettiği görsel de uçakların doğrudan pazar-yerlerşim yerlerini hedef aldığını doğrular nitelikte.

Saldırı sonrası DAEŞ’in servis ettiği görsel (+18):

https://twitter.com/hldabdurrahman/status/806563943401553921

 

Hiç şüphesiz bu saldırı, kasten gerçekleştirilmiş bir katliamdır/savaş suçudur.

Irak Hükümeti’ne yakınlığı ile bilinen birisinin yaptığı açıklama, bunun DAEŞ’in yaptıklarının yanında “hiç birşey” olduğu yönünde…

Irak Hükümeti ve Silahlı Kuvvetler’inin (Haşd el Şabi’de buna dahil) DAEŞ’in (ve Sünni aşiretler)  kontrol altında tuttuğu bölgelerde yaşayan halkı “hain” olarak tanımladığı bir gerçek. İran’ın kontrolündeki Irak’ta halkın hem Sünni hem de “hain” olması,  katledilmeleri konusunda oldukça yeterli bir gerekçe.

Özellikle belirtmek istiyorum, bu saldırı, Irak güçlerinin Musul’da uğradığı ağır yenilgi ve verdikleri olağan üstü kayıplara yönelik de bir misilleme niteliği taşımaktadır.

Irak Hükümeti’nin ve Uluslararası Koalisyon’un bu tür saldırıları DAEŞ ile “mücadele” başladığından beri devam ediyor. Bu, sivillere yönelik yapılmış ilk hava saldırısı değil. Musul, Felluce, Ramadi Hit, Havice … gibi değişik bölgelerde siviller, insanlar, toplu halde direkt olarak savaş uçaklarınca hedef alınmıştır. Bunların çok azı medyaya yansımıştır.

Burada üç-beş saldırıdan bahsetmiyorum. DAEŞ ile “mücadele” başladığından bu yana (Ağustos 2014 sonrası) Irak Hükümeti ve Uluslararası Koalisyon’a bağlı savaş uçaklarının direkt olarak sivillere yönelik düzenlediği hava saldırılarının sayısı 50’yi aşmış durumda.

Sadece hava saldırıları değil, Irak’ta Sünnilere yönelik kaçırılma, işkence ile öldürme, din adamlarına suikastler, endişe verici boyuttadır. Halen bölgede “mezhep savaşı çıkma endişesi” diye birşeyden bahsetmek, kendi kendine gülmektir. Bölgede İran’ın yönettiği bir mezhepsel kıyım vardır. ABD ve Batı’da çıkarları gereği bunu desteklemektedir.

Halid Abdurrahman

8 Aralık 2016