İdlib’deki HTŞ karşıtları, muhalif grubun merkezine saldırı gerçekleştirdi.

HTŞ karşısında bir duruş takınan bazı muhalif kesimlerin servis ettiği bilgilere göre, 5 Şubat gecesi İdlib’in Keferya bölgesinde HTŞ’nin askeri merkezlerinden birine yönelik saldırı düzenlendi. Saldırıda, merkezde bulunan HTŞ mensuplarının tamamının öldürüldüğü öne sürüldü.

HTŞ muhalifleri tarafından yapılan açıklama

5 Şubat gecesi saat 03.00 sularında gerçekleştirildiği belirtilen saldırının büyük tip el yapımı patlayıcıyla düzenlendiği ifade ediliyor.

HTŞ’ye yönelik bu son saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak haberi dolaşıma sokan kaynakların kullandığı dil incelendiğinde, bunun Rusya ve İran destekli Beşar Esed rejimine bağlı hücrelerden ziyade, HTŞ karşıtı muhalifler tarafından gerçekleştirildiği anlaşılıyor.

Ancak şu ana kadar saldırıyı üstlenen bir grup olmadı. HTŞ’ye yönelik bundan önceki son saldırı, İdlib’de grubun kontrolündeki El Mutlak kontrol noktasına yönelik gerçekleştirilmiş, saldırının sorumluluğunu ‘Abdullah bin Uneys Cemaati‘ isimli grup üstlenmişti. Saldırıyı üstlenen grup, bu açıklamayla birlikte aynı zamanda kuruluşunu da ilan etmiş ve HTŞ’yi hedef alan saldırıların süreceği mesajını vermişti.


13 Şubat gecesi saat 11.30 sularında düzenlendiği belirtilen bir başka saldırıda HTŞ’nin İdlib’in Fua beldesindeki bir askeri merkezi hedef alındı.

HTŞ’yi tekfir (din dışı) eden gruplar tarafından gerçekleştirildiği anlaşılan saldırıda, grubun Fua’daki askeri merkezinin mayın döşenmek suretiyle havaya uçurulduğu ve içindeki herkesin öldüğü öne sürüldü.

13 Şubat tarihli saldırının açıklaması

Saldırının gerçekleştiği esnada bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar, Fua beldesinde şiddetli bir patlama sesinin duyulduğunu ifade etmişti. Kısa bir süre sonra HTŞ muhalifi kaynaklar tarafından yapılan açıklamada ise patlamanın grubu hedef alan saldırı sonucu yaşandığı anlaşıldı.

Öte yandan saldırıyla ilgili açıklamanın son kısmında bu tip saldırıların devam edeceği ifade edilerek, “Bundan sonra gelecek olanlar daha sert ve acı olacak” ifadeleri kullanılıyor.


3 Mart gecesi, HTŞ karşıyı gruplar tarafından yayınlanan bir başka açıklamada ise, 1 Mart 2021 tarihinde İdlib’in batısındaki Cisr eş-Şugur bölgesinde HTŞ’ye bağlı emniyet güçlerine ait bir askeri merkezin birkaç adet mayın yerleştirilmesi suretiyle patlatıldığı öne sürüldü.

Açıklamada saldırının “bir grup mücahit” tarafından gerçekleştirildiği ifade edilirken, herhangi bir grup isminden bahsedilmiyor. Yine saldırı sonuçlarına ilişkin herhangi bir ölü-yaralı iddiası da açıklamada yer almıyor.

Yayınlanan açıklama

13 Mart 2021’de yapılan bir başka açıklamada, 12 Mart günü HTŞ’ye bağlı güvenlik güçlerinden birinin Fua bölgesinde motosikletiyle birlikte el yapımı patlayıcı saldırısıyla hedef alındığı öne sürüldü. “Bir grup mücahit” tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırıya dair başka bir detay paylaşılmadı.

Yayınlanan açıklama